Ilex / Rode Bes

Wij Fred en Anne-Marie Hoppenbrouwer, zijn de eigenaren van Kwekerij Zevenhoven VOF. Hier telen wij 5 ha Ilex verticillata dit is de ‘Rode Bes’of ‘Winterbes’. Ilex verticillata is een bladverliezende hulst. De kale takken met helder rode bessen kunnen zowel in de vaas als in bloemwerk verwerkt worden.

Ilex verticillata is een volledige buitenteelt. De struik wordt tweejaarlijks geoogst, alle takken worden in het najaar afgeknipt waarna de struik het volgende voorjaar nieuwe takken vormt. De vrouwelijke struiken dragen bessen. De mannelijke niet, die geven alleen bloemen die noodzakelijk zijn voor de bestuiving.

Voor een goede vruchtzetting is de bestuiving door insecten zeer belangrijk. Als extra hulp hierbij zetten wij bijen en hommels in. Het tweede jaar loopt het gewas in het voorjaar uit en ontstaan er zijscheuten waarop de bloemen ontstaan.Voor een goede bes-bezetting is vochtige grond een absolute voorwaarde. Buitenteelt betekent heel veel weersinvloeden zoals hagel en wind, en als de bessen rood worden is er bescherming tegen vogel en muizenvraat nodig.

Een goed biologisch evenwicht tijdens de bloei is essentieel, we zetten daarom zo min mogelijk middelen in en laten de natuur zoveel mogelijk zijn werk doen. Dit blijkt ook wel uit onze MPS-A kwalificatie.

Ilex verticillata is verkrijgbaar in de periode oktober-januari met een piek in de weken voor Kerstmis. Om al vanaf oktober Ilex aan te voeren wordt het blad eraf “gebroeid”zodat alleen de kale tak met prachtige bessen is overgebleven. Het blad heeft geen sierwaarde of houdbaarheid. De tak met bessen daarentegen heeft een zeer lange houdbaarheid!