Kwekerij Zevenhoven v.o.f 
             Ringdijk 1  — 2461 BX — Ter Aar
                     Tel. 0172-602515

                                  Kruiden:

Anethum/Dille

Ocimum basiliucum

Tomaat div. soorten

Allium/Bieslooksnijknoflook

Origanum soorten

Tijm div. soorten

Artemisia echte dragon

Peterseli plat/krul/perilla

 

Citroenverbena

Rozemarijn uit stek

 

Levisticum-maggie

Salvia ananas

 

Munt div. Soorten uit stek

Salie

 

Marrokkanse munt

Stevia suikerplant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anethum (Dille)

Bijzonderheden:

Bekend als keukenkruid, maar deze schermbloemige is ook mooi als borderplant in natuurlijk ogende border

 

Hoogte:  75 tot 100 cm

Kleur :Groengeel

Bloei:Juli-augustus

Terug

 

 

Chinese Bieslook: is een gemakkelijk te kweken keukenkruid met een subtiele knoflook smaak. 

Zowel de groene bladeren/stengels als de bloemknoppen worden vaak gebruikt in Thaise roerbakgerechten. De bloemen zijn eveneens eetbaar en zijn bovendien zeer decoratief in allerlei salades.

Kweek Chinese Bieslook in een kleine pot in de keuken, zo kunt u altijd met verse Chinese Bieslook uw Oosterse gerechten die speciefieke milde knoflook smaak geven.

 

Terug

Dragon (Artemisia dracunculus): is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant wordt toegepast als kruid dat vooral bekend is uit de klassieke (Franse) keuken.

Dragon heeft een bittere, peperachtige anijssmaak. Het is vooral bekend uit klassieke sausen zoals bearnaise, maar wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië en wordt sinds de middeleeuwen culinair gebruikt in West-Europa. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar.

Dragon vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen.

Van de bloemen en de blaadjes kan een thee getrokken worden die de werking van de nieren ondersteunt

 

 

Terug

Citroenverbena:( Lippia citriodora,) is een kruid uit de ijzerhardfamilie.

Maar liefst veertien stoffen bepalen de geur van de citroenverbena. De twee belangrijkste zijn geranial en neral. Deze zelfde stoffen huizen in het aroma van citroen, sinaasappel en citroengras. Deze halfheester is afkomstig uit Chili en geldt in Nederland als matig winterhard. Zij overleeft op een beschutte plaats milde winters, om dan laat uit te lopen.

Van de blaadjes wordt thee gezet en de plant wordt ook wel gebruikt als keukenkruid.

In de tuin verkiest zij een plaats in de halfschaduw.

 

Terug

Maggiplant (Lavas):. Het is één van de meest gebruikte keukenkruiden naast peterselie en bieslook. Wie deze plant niet ter beschikking heeft, mist echt iets, namelijk zijn sublieme smaak en genezende eigenschappen. Hij kan gemakkelijk geteeld worden, zelfs in een grote pot op het terras of balkon.

De plant groeit snel omhoog met zijn aromatische, vertakte stengels

en bladeren. De bladeren lijken een beetje op die van selderie. Maggiplant kan tot 2 m hoog worden. De schermbloemen zijn geelgroen.
Standplaats:

Maggiplant groeit het liefst op humusrijke, goed doorlaatbare grond op een plek in de zon of halfschaduw. Als de bloemstengel verschijnt, kun je deze er beter uithalen, want de ontwikkeling van de bloem gaat op kosten van de bladeren. Die worden dan gauw geel en je hebt er niets meer aan.
Gebruik:

Het pittige aroma van de Maggiplant is veelzijdig in de keuken te gebruiken. Hij past bij allerlei groenten die in de wok bereid worden, maar ook bij soepen zoals tomaten – komkommer - en pompoensoep. Ook aan sausen, roerei en salades geeft hij een pittige smaak. Hij is een smaakmaker voor rund - en lamsvlees en zorgt ervoor dat de gerechten beter verteerbaar zijn.

Zonder smaakverlies kunnen zij rustig meegekookt worden.

Bladeren van de Maggiplant kunnen ingevroren worden.
Als je meerdere Maggiplanten hebt, kun je er één laten bloeien, de bruine splitvruchtzaden verzamelen en deze in brood, cake, vlees en kaas verwerken.
Als je geen zout mag gebruiken, dan kun je de gerechten met de Maggiplant kruiden.

Geneeskundig:
Een aftreksel van bladeren en wortels helpt bij maagklachten, bevordert de spijsvertering, wekt eetlust op en helpt bij hoest. Maggiplant verhoogt de urineafscheiding en kan ingezet worden bij klachten aan de urinewegen.
 worden om de huid te zuiveren

 

 

 

Maggie

Terug

Munt (Mentha): is een geslacht van meerjarige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Ze hebben sterk geurende stoffen (menthol) die gebruikt worden in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. De muntolie wordt met name gewonnen uit pepermunt en aarmunt.

De munt is van nature een winterhard vaste plant, die in de grond wortelstokken heeft om te overleven.
Vanaf halverwege het voorjaar tot aan het einde van de zomer, kan er blad vanaf geplukt worden om thee van te zetten.

 

Gebruik van Munt:

Munt kunt u zowel vers als gedroogd gebruiken. Het is een prima smaakmaker in salades, sauzen en soepen. Munt smaakt heerlijk fris in de yoghurt of sauzen met yoghurt. Verse muntblaadjes staan prachtig als garnering op desserts en combineren uitstekend met chocolade. Andere toepassingen van munt zijn bijvoorbeeld in groentegerechten zoals courgettes, doperwten en tomaten. Lamsvlees smaakt ook uitstekend met munt. Zomerse drankjes kunnen leuk geserveerd worden met een ijsblokje waarin munt is mee gevroren.

 

 

 

Terug

Marokkaanse munt (Mentha spicata var. Crispa):

 

Het blad heeft een delicate smaak en geur.
Je kunt er heerlijke thee van trekken,die mild en verfrissend smaakt.
Gekend van de populaire cocktail Mojito.
Deze soort blijft nog doorgroeien tot het vriest.

Oorsprong
Munt is uit Azië en Noord-Afrika over Europa en Amerika verspreid.

De Muntfamilie is erg uitgebreid, Pepermunt, Marokkaanse en Turkse munt zijn alle drie heel geschikt voor de toepassing in de keuken.

Marokkaanse munt is ook heerlijk als kruidenthee.

Kweek
• Vaste plant, hoogte afhankelijk van de soort 30-60 cm.

 

 

 

 

Terug

Basilicum (Ocimum): is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.

Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Het is een veelvoorkomend element in verschillende (religieuze) verhalen. In India is het een heilig kruid.

Toepassingen

In sommige farmacopees en in sommige traditionele geneeswijzen wordt basilicum beschreven als behandelmethode van artritis, bronchitis, verkoudheid, koorts, influenza, maagzweren, reuma, oorpijn, epilepsie, hartziekten, malaria (muggeninfectie), sinusitis, slangenbeten, buikpijn en overgeven.

Kenmerken

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard. In de huiskamer of kas kan de plant wel overwinteren. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. Door stekken is de plant ook vegetatief te vermeerderen. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkantig, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende schijnkransen van zes stuks.

 

 

 

 

Terug

Marjolein (Origanum) is een plantengeslacht van circa twintig soorten.

Twee bekende planten uit dit geslacht zijn echte marjolein (Origanum marjorana) en de wilde marjolein (Origanum vulgare, ook bekend als oregano).

Origanum vulgare :(de wilde marjolein ) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).

Wilde marjolein staat in supermarkten en tuincentra beter bekend als oregano, maar wordt ook wel eens palingkruid genoemd.

De plant kan zich door middel van uitlopers sterk vermeerderen. In België en Nederland is de soort onder meer bekend uit de Italiaanse en Griekse keuken.

De wilde marjolein groeit in gematigde streken, maar de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant.

De wilde marjolein heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden.

In Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden.

De etherische olie van wilde marjolein (oregano) is rijk aan carvacrol, waardoor de olie antiseptische eigenschappen heeft.[1]

 

 

 

 

 

 

Terug

Peterselie (Petroselinum crispum): is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Gebruik:Peterselie is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak.

Er zijn drie soorten in gebruik.

· Krulpeterselie (P. crispum var. crispum) met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.

· Bladpeterselie (P. crispum var. neapolitanum) heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.

· Van wortelpeterselie (P. crispum var. tuberosum) wordt de penwortel gegeten. Deze wortels zijn zo'n 15 cm lang.

Bladeren en wortel kunnen worden gedroogd, waarna deze lang bewaard kunnen worden. Bladeren kunnen ook worden ingevroren. De wortel dient eerst te worden geblancheerd alvorens deze wordt ingevroren.

Kenmerken:De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw.

Culinair:

Het kruid dient pas aan spijzen toegevoegd te worden vlak voor het serveren (dus niet meegekookt te worden) omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest. Ook wordt het vaak samen met knoflook aan roomboter toegevoegd om kruidenboter te vormen. Bladpeterselie kan ook in salades gebruikt worden.

De wortel kan rauw worden gegeten. Geraspte wortel kan worden toegevoegd aan salades.

Peterselie is een klassiek bestanddeel van een bouquet garni.

 

 

 

 

 

 

Terug

Rozemarijn: De botanische naam Rosmarinus betekent letterlijk: dauw der zee. Deze naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat de altijd groene struik met name langs de kust groeide.is een groenblijvende heester. De takken kunnen 0,5-1,5 m lang worden. De lijnvormige bladeren zijn zittend en aan de onderkant grijs; ze zijn harsachtig, leerachtig, naaldachtig en (behalve de cultivar Rosmarinus officinalis 'Wilma's Gold') donkergroen. De plant bloeit in Nederland van april tot juni met 1-1,2 cm lange, blauwviolette (soms witte) bloemen.

De beste manier om rozemarijn te vermeerderen is door stekken of afleggen. Stekken kan door in augustus topstekken te nemen en deze met of zonder stekpoeder in stekgrond te zetten.

Rozemarijn wordt verplant als deze groot genoeg is om te hanteren, 60 tot 90 cm van elkaar. De plant kan binnenshuis in een bak worden gekweekt op een zonnige plaats.

Culinair: Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral geschikt om vleessoorten met een sterke smaak te begeleiden, zoals wild en rood vlees.

Het overleeft een bak- en braadproces uitstekend. Het kan tevens gebruikt worden in slaatjes en sauzen

Aromatisch: De plant heeft een aromatische geur en wordt veel gebruikt om badkamerproducten van een geur te voorzien. Gedroogde stengels, zonder blad, kunnen worden verbrand voor een aangename geur.Twijgen kunnen tussen linnengoed worden gelegd. De plant houdt insecten op afstand en kan aldus worden rondgestrooid als er buiten wordt gegeten.

Symboliek: Rozemarijn is een symbool van liefdestrouw

 

 

 

 

Terug

Ananassalie: (Salvia elegans) is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant uit de familie van de lipbloemigen.

De ananassalie hoort tot het geslacht Salvia, maar het aromatische blad ruikt sterk naar ananas.

In Europa is de plant niet geheel wintervast, maar hij kan op een beschutte plek met wat bescherming doorgaans wel overwinteren.

De plant wordt 1 tot 1,5 meter hoog.

In een voldoende warme omgeving produceert Salvia elegans in de herfst en winter eetbare rode bloemen. Van de bladeren kan onder meer thee worden gezet.

In Guatemala en Mexico, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, wordt Salvia elegans voor uiteenlopende medicinale doeleinden gebruikt.

Er wordt onder andere een anti-depressieve werking aan toegeschreven en ook bij angststoornissen en bij een lage bloeddruk zou de plant een positieve invloed hebben

 

 

 

Terug

Salie (Salvia officinalis): is een plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae).                                                                  

De plant wordt vooral gebruikt als kruid en is met name bekend uit de Italiaanse keuken.

De plant wordt 40-80 cm hoog. De bladeren zijn dik, grijs en sterk aromatisch; de nerven zijn diep ingezonken. De bladrand is fijn gekarteld-getand of bijna gaafrandig.  

De stengel kan onderaan houtig zijn.

De soort bloeit in juni en juli met 2-3 cm lange, blauwpaarse, soms witte of roze bloemen. De kroonbuis heeft van binnen een krans van haren. De bloeiwijze bestaat uit twee schijnkransen en vier tot acht bloemen.

Vanaf mei, vlak voor de bloei, kunnen er scheuten worden geplukt om te drogen. Dit drogen moet snel gebeuren, namelijk binnen een week. Hiervoor is een droge en goed geventileerde plek nodig.

In de Lage Landen werd het ook gebruikt om mee te koken in melk. Deze saliemelk of kortweg salie werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd.

Salie dient met mate te worden gebruikt, omdat het door zijn sterke smaak gemakkelijk andere kruiden overheerst.

Salie is ook bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het werkt sterk ontsmettend en is zodoende een probaat middel bij ontstekingen, m.n. die van de slijmvliezen. Om die reden wordt het wel in tandpasta's verwerkt.

Sterke Saliethee wordt gebruikt om te gorgelen en spoelen. Zeker niet om te drinken, want Salie is (net als de meeste andere middelen) in hoge concentratie giftig.

 

 

 

 

Terug

Stevia:is een geslacht uit de composietenfamilie (Asteracea )  

Volgens de Flora of North America bestaat het geslacht uit circa 240 soorten die voorkomen in de Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.            

Het zijn eenjarigen, overblijvende planten en struiken.

De bekendste soort is Stevia rebaudiana (ook wel Honingkruid genoemd), bekend vanwege de zoetstoffen die uit de plant gewonnen worden.

 

 

 

 

 

Terug

Tijm (Thymus): is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).

 Het omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur, die tot 30 cm hoog worden en in schijnkransen bloeien. De bladeren van de plant zijn te gebruiken voor het kruiden van bijvoorbeeld groente, vlees en vis. Maar, tijm kan ook gehouden worden als plant. Het is tevens een zeer makkelijk te onderhouden plant. Tijm bloeit de hele zomer met prachtige paarse bloemen en groene bladeren die heerlijk geuren.

Tijm als tuinplant
Tijm is een mooie, heerlijk ruikende tuin- en balkonplant, die de hele zomer bloeit. Het struikje wordt ongeveer 30 cm hoog en heeft een bossige groei. Door regelmatig te knippen wordt de plant voller. Het kruid heeft smalle, altijd groene blaadjes en prachtige paarse bloemetjes. Tijm stelt niet veel eisen aan de grondsoort. De plant is makkelijk te onderhouden en houdt van zon en warmte. Ook heeft tijm niet veel water nodig.

Toepassingen:Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma. Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm.

Tijm kan 's zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

 

In Nederland en België komen de volgende soorten voor:

· Grote tijm (Thymus pulegioides)

· Kleine tijm (Thymus serpyllum)

· Kruiptijm (Thymus praecox)

Enkele andere soorten:

· Echte tijm (Thymus vulgaris)

· Citroentijm (Thymus citriodorus) - smaakt en ruikt een beetje naar citroen

 

 

 

 

Terug

Tomaat(Solanum lycopersicum):

De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika en schijnt een van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn.

Het zijn vooral de Hollandse veredelaars en tuinders die door langdurig selecteren en kruisen het aantal tomatensoorten en de algehele kwaliteit hebben verhoogd.

Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is. Verder heb je de trostomaat, de Romatomaat, de kleine snoep- of kerstomaat en de nog vrij zeldzame ’Coeur de Boeuf’, een grote, wat afgeplatte tomaat met ribbels en een buitengewoon heerlijke smaak.

Populair zijn ook de diverse kleine tomaatjes.

Ze hebben veel smaak en er zijn nu zelfs speciale varianten die speciaal zijn gekweekt voor de kindersmaak.

Als verantwoord tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de sterke anti-oxydant lycopeen.

De vrucht is culinair gezien een groente.

Teelt:

De tomatenplant wordt in de moderne teelt klimmend gekweekt en heeft een trosvormige bloeiwijze.

De tomatenplant is een warmteminnende en gulzige plant wat de zon en bemesting betreft.

Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten daar door beïnvloed.

 

 

 

 

 

 

Terug

Home   Info    Assortiment    Violen   Graszoden   Winkel   Markten    Ilex

                                        Planten van Stek             Gevulde potten            Kruiden           Assortimentlijst